Przepis: Oliwa z oliwek aromatyzowana gumą mastyksową Chios

Greccy kucharze od dawna używają oliwy z oliwek do aromatyzowania różnych potraw. Oliwa z oliwek aromatyzowana mastyksem z Chios ma delikatny smak i szeroki zakres zastosowań w przygotowywaniu potraw.

Oliwa z oliwek aromatyzowana gumą mastyksową

Jest ona jednak używana inaczej niż olejek z gumy mastyksowej (użyjemy go w kilku kolejnych przepisach). Olejek z gumy mastyksowej to silny olejek eteryczny, który stosuje się w bardzo małych ilościach.

Składniki:

  • 1 łyżka stołowa kryształków gumy mastyksowej Chios
  • 250 ml greckiej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Jak to zrobić:

  1. Podgrzać 80 ml (około 3/4 szklanki) oliwy z oliwek i łezki gumy mastyksowej Chios na średnim ogniu (na nieprzywierającej patelni).
  2. Przelać do butelki, ostudzić i dodać pozostałą oliwę z oliwek.
  3. Użyć natychmiast lub przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
  4. Wstrząsnąć przed użyciem.
Przepis: Oliwa z oliwek aromatyzowana gumą mastyksową Chios