Przepis: Lody z gumą mastyksową Chios

Nasz kolejny przepis to lody z gumą mastyksową Chios, letnie orzeźwienie o niezwykłym smaku.

Uwielbiasz lody i próbowanie różnych smaków? W takim razie spróbuj lodów z mastyksem. Prawdopodobnie nie można ich kupić w lokalnym sklepie (chyba że mieszkasz na greckiej wyspie Chios), więc mamy dla Ciebie przepis.

Co będzie potrzebne i gdzie kupić mastyks?

Kup niezbędne składniki w lokalnym sklepie i kup mastyks w naszym sklepie internetowym. Małe kryształki mastyksu są idealne do przepisów.

Nasza rada:

Zawsze umieszczaj kryształy mastyksu w zamrażarce na 30 minut przed ich pokruszeniem. Po tym czasie kruszenie jest znacznie łatwiejsze!

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki kryształków gumy mastyksowej
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej waniliowego)
  • 1 szklanka bitej śmietany: 30%
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka stołowa likieru mastyksowego

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieść gumę mastyksową Chios i cukier w moździerzu.
  2. W rondelku zagotować mleko z cukrem i gumą mastyksową. Gotować przez około 5 minut.
  3. Zmniejszyć ogień do niskiego.
  4. Ubić żółtka na pianę i wmieszać do śmietany razem z likierem mastyksowym.
  5. Gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
  6. Jeśli mieszanina nie jest całkiem gładka, przecedź ją przez drobne sito.
  7. Umieścić mieszaninę w lodówce do schłodzenia.
  8. Zamrozić w schłodzonym pojemniku lub w zamrażarce.

Podawanie

Podawać zawsze prosto z zamrażarki. Można podawać z ulubionymi owocami.

Przepis: Lody z gumą mastyksową Chios